İnternet Bankacılığı kullanımında güvenlik için dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Halka açık bilgisayarlardan İnternet Bankacılığı işlemlerini asla yapmayınız! Çünkü halka açık bilgisayarlar da sizin kullanıcı adı ve parolanızı gizlice kaydeden programlar olabilir.
- Mail aracılığıyla veya başka bir ortamda sunulan web sayfaları kullanılmamalı, farklı sayfalardan İnternet Şubesine yönlendirilme yoluyla giriş yapılmamalıdır.
- Emlak Katılım İnternet Şubesi'nden çıkmak için mutlaka 'Güvenli Çıkış' butonu kullanılarak işlemler sona erdirilmelidir.
- Şifrenizi bilgisayarınız veya tarayıcınıza kaydetmeyiniz. Eğer bilgisayarınıza kaydececekseniz şifreleme (Encryption) programları kullanarak şifreleyiniz. Şifrelerinizi ve gizli bilgilerinizi encryption yapmadan başka mail adreslerinize mail yolu ile göndermeyiniz.
- Kendi bilgisayarınızda mutlaka antivirus yazılımları ve kişisel güvenlik duvarı (Desktop Firewall) kullanınız.
- Kullandığınız işletim sistemini mutlaka güncel tutunuz. En son çıkan güvenlik yamalarını (Security Patch) yükleyiniz.
- Microsoft tabanlı sistemler için Windows 7 ve üzeri versiyon işletim sistemleri kullanınız.
- İnternet Şubesi'ne girdiğinizde eğer gün içerisinde hesabınıza hatalı bir giriş yapıldı ise 'Başarısız Ziyaretleriniz' ekranı açılmaktadır. Buradaki hatalı ziyaretleri kontrol ederek, üçüncü bir şahsın sizin hesaplarınızı kullanıp kullanmadığını kontrol edebilirsiniz. 'Başarılı Ziyaretleriniz' ekranına ise 'Güvenlik' menüsü altından erişerek en son ziyaretlerinizin tarih ve saati görebilirsiniz. Bu bilgiyi de kontrol ederek, sizden sonra üçüncü bir şahsın sizin hesaplarınızı kullanıp kullanmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Şifrelerinizi belli aralıklarla değiştirmelisiniz.
- Sadece güvenilir sitelerden program indiriniz ve indirdiğiniz programı antivirus programınız ile tarayınız.
- Korsan program satan kişilerden aldığınız korsan program (Crack) ve oyun cd’leri sizin için tehlike teşkil etmektedir. Genellikle kırılmış programların yer aldığı cd’lerde kötü amaçlı programlar olabilir (Trojan, virus, worm...).
- Sadece güvenilir sitelerden program indiriniz ve indirdiğiniz programı antivirus programınız ile tarayınız.
- Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. , cep telefonunuza herhangi bir sertifikasyon yüklemesi yapmanızı talep etmez. Bu yöntemle telefonunuza virüs içeren bir link gönderilip, sms şifre mesajlarınıza ulaşılmak istenmektedir. Web sayfasında çıkan bu tür bilgi ekranlarına herhangi bir giriş yapmayınız.
- BDDK tarafından 14.09.2007 tarihinde 26643 no ile yayımlanan Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ'in 14.3 üncü maddesi uyarınca Bankalar müşterilerinin aktivitelerinin kaydının tutulmasıyla mükelleftir. Bu sebeple İnternet Bankacılığı kapsamında yaptığınız işlemlerin kaydı Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. tarafından tutulmaktadır.
- Şifre ve Parolanızı girerken İnternet Şubemizde yer alan “Sanal Klavye” yi kullanınız. Sanal Klavye bilgisayarınızın klavyesindeki tuşları kullanmadan, farenizi kullanarak ekranınızdan İnternet Şubesi şifre girişinizi yapmanıza olanak sağlar. Bu da bilgisayarınızda sizin haberiniz olmadan yüklenen keylogger denilen klavyeden girdiğiniz tuşları kaydeden programların bir çoğundan sizi koruyacaktır. Sanal Klavyede sizi tam olarak koruyamayacağından kişisel güvenlik duvarı kullanmalı, antivirus yazılımlarınızı ve işletim sisteminizi sürekli olarak güncel tutmalısınız.
- Şifrelerinizi verirken aşağıdaki kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Şifrelerin en az 8 karakter içermesi.
Kolayca tahmin edilecek şifrelerin kullanılmaması (123456, 111111, aaaaaa gibi).
Şifrelerin sözlüklerde bulunan veya günlük konuşmalarda geçen bir sözcük olmaması.
Örneğin özel isimler, yer isimleri, teknik terimler ve argo deyimler kullanılmamalıdır.
Ayrıca, bilgisayar klavyesi üzerinde bulunan dört farklı gruptaki tuş’lardan en az üç tanesi şifrenin içerisinde yer almalıdır. Bu dört grup:
(a) Büyük Harfler {A..Z}
(b) Küçük Harfler {a..z}
(c) Sayılar {0..9}
(d) Noktalama İşaretleri {,;:!@@#$%^&*...}